Cały ten cukier





Opis
Cały ten cukier
Autor: Damon Gameau
Wydanie: pierwsze
Data i miejsce wydania: Warszawa 2016
Format: 152 x 228 mm
Oprawa: miękka
Liczba stron: 240
Wydawca: Varsovia
ISBN: 978-83-7829-250-0
TA KSIĄŻKA TO DZIAŁAJĄCA NA WYOBRAŹNIĘ OPOWIEŚĆ O TYM, JAK NIEBEZPIECZNY JEST CUKIER. ZAWIERA PONAD 30 PRZEPISÓW NA PYSZNE I ŁATWE W PRZYGOTOWANIU POTRAWY.
Kiedy Damon Gameau poznał kobietę, dla której jego serce zabiło mocniej, chciał zrobić na niej dobre wrażenie. Zmienił swój styl życia i znacznie ograniczył spożycie cukru. Stał się szczuplejszy, sprawniejszy, spokojniejszy i szczęśliwszy. A także dociekliwy. Zastanawiało go, jak to możliwe, że usunięcie cukru z diety tak wyraźnie wpłynęło na jego zdrowie i samopoczucie. Postanowił przeprowadzić na sobie eksperyment i zarejestrować jego przebieg kamerą. Założył, że przez 60 dni będzie codziennie zjadał tyle cukru, ile mieści się w 40 łyżeczkach. Do tego cukier ten miał pochodzić wyłącznie z pokarmów uchodzących za „zdrowe”, takich jak batoniki zbożowe, płatki śniadaniowe, niskotłuszczowe jogurty, soki czy koktajle owocowe.
Rezultaty były zdumiewające. Choć Damon dostarczał organizmowi tyle samo kalorii co przed eksperymentem, w jego trakcie przytył blisko 9 kilogramów (w ciągu 60 dni). Po zaledwie kilku tygodniach stwierdzono u niego pierwsze objawy stłuszczenia wątroby. Lekarze, którzy monitorowali stan jego zdrowia w trakcie eksperymentu, ostrzegli, że jest na prostej drodze ku otyłości, cukrzycy i chorobom serca.
Cały ten cukier to relacja z eksperymentu Damona, w której autor rzuca światło na podstępy, jakimi posługuje się przemysł spożywczy, wytwarzając, a następnie sprzedając nam swoje wyroby. Ujawnia, że branża współpracuje ze sobą i jest bardzo zdeterminowana, by utrzymać status quo, czyli nie dopuścić do zmniejszenia konsumpcji cukru na świecie, mimo że dolegliwości wynikające z jego nadmiernego spożycia zbierają coraz obfitsze żniwo. Ponadto udziela szeregu wyrozumiałych rad dla tych, którzy chcą zerwać ze słodkim nałogiem. Wskazuje produkty żywnościowe, których warto unikać, wyjaśnia, jak robić zakupy i czytać etykiety, a także radzi, jak przyrządzać zdrowe dania wolne od cukru.
Ta zabawna, przebojowa i pobudzająca do myślenia opowieść ma potencjał, by zmienić nawyki żywieniowe całego pokolenia czytelników.
Recenzja portalu Dietetycy.org.pl
Recenzja Iwony Bates (dietetyk, Dieta Zdrowych Kalorii)
Recenzja portalu Recenzje chrześcijańskie
Recenzja na blogu Health and the City
Recenzja na portalu Czytamy etykiety
Recenzja na portalu Ulica Ekologiczna
Recenzja na blogu o cukrzycy BlueSugarCube
Wywiad z Natalią Borzym z Recenzji Chrześcijańskich w Telewizji Republika
Recenzja na blogu Uwielbiamy testowanie
KSIĄŻKĘ POLECAJĄ:
Opinie o produkcie (1)

Basia
Świetna książka, pełna kolorowych ilustracji, w łatwy sposób wyjaśniająca, dlaczego warto zerwać z cukrem. I co zadziwiające, nie jest tu mowa o cukrze zawartym w cukierkach, napojach gazowanych itp. Autor pokazuje, ile cukru jest w naszym zwykłym jedzeniu, które wszyscy uważamy za zdrowe. Polecam książkę nie tylko dla dorosłych, mogą ją czytać także dzieci, bo napisana jest przystępnym językiem. I ma fajne przepisy, a jajecznica ze szpinakiem i boczkiem nie tylko brzmi dobrze, ale tak też smakuje, mniam:)